JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Inga pengar till elektroniken före valet
Det dröjer åtminstone till höstbudgeten innan Vinnova får någon respons från regeringen på sin strategirapport om elektronikområdet.
I rapporten konstaterar Vinnova att Sverige behöver ett nytt forskningsprogram inom elektronikområdet på 400 miljoner kronor per år (länk ). Företrädare för Vinnova har gjort en kort presentation av strategirapporten på näringsdepartementet.  Men vad som händer nu är oklart.

– Det är ett svårt år i år. Miljarden från branschsamtalen ska fördelas ut till sex olika områden, varav it/telekom är ett, säger Jonas Wallberg.

– Indirekt påverkar det, eftersom det är svårt att finna finansiering till flera saker samtidigt.

Men Vinnova tänker inte släppa elektronikområdet även om svaret dröjer.

– Vi fortsätter ha kontakt med departementet och trycker på för att få svar. Samtidigt ska vi fortsätta det här arbetet och specificera vilka områden som är särskilt viktiga. Får vi inga nya pengar kommer vi att göra vissa delar som vi har budget till.

Olof Sandberg på näringsdepartementet förklarar tågordningen:

– Vi kommer att redovisa rapporten för vår politiska ledning inom en snar framtid.

Det innebär i praktiken utbildningsdepartementet som är den myndighet som beställt rapporten och som Vinnova formellt tillhör.

– Rapporten kommer att användas som ett underlag när utbildningsdepartementet ser över finansieringen till forskningen, säger Olof Sandberg.

En möjlighet är därför att det kan komma pengar i budgetpropositionen, men arbetet kompliceras av att denna kommer först efter valet.

Vinnovas rapport finns för nedladdning här (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)