JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 14 juli 2020 VECKA 29
En mikrobränslecell för mobiltelefoner och en billig RFID-läsare är två av de tio projekt som igår fick 300 000 kronor i statligt stöd.
Tio nystartade teknikföretag som alla har sin bas i färska forskningsresultat fick igår vardera 300 000 kronor av Vinnova och Energimyndigheten. Företagen var vinnare i tävlingen Vinn Nu, som två gånger om året utser tio pristagare.

Werner Hilliges, känd för många av Elektroniktidningens läsare, hör till vinnarna. Hans företag Combiport i Jönköping ska använda pengarna till ”ny teknologi som ökar antalet möjliga applikationer som kan använda RFID”. Han har i en intervju (länk) berättat om sina planer på en ny typ av extremt billig RFID-läsare, och det var denna som nu belönades. Projektet har tidigare fått 250 000 kronor från Nutek.

Uppstartsföretaget Myfc i Stockholm hör också till vinnarna. Myfc utvecklar en mikrobränslecell för mobiltelefoner utifrån forskning på KTH. Myfc ingår i innovationklustret Sting, Stockholm Innovation and Growth, varifrån man även fick 1,5 miljoner i riskkapital igår.

Myfcs bränslecellsladdare är i sin konceptfas litet som ett cigarrettpaket. Den ersätter inte batteriet, utan laddar det på kort tid. Upp till 50 laddningar ska klaras, enligt företaget. Laddaren drivs av natriumborhydrid, som frigör väte till bränslecellen vid reaktion med vatten. Den beräknas kosta mindre än en tia att tillverka, och kan kastas eller laddas upp på nytt när den är urladdad.

Även Nanofreeze i Lund som gör element som omvandlar värme till el och tvärtom, samt Terranet, också i Lund, som gör wifi-anslutna mobiltelefoner, fick pengar.

De övriga pristagarna är verksamma inom processövervakning, bioteknik, elkraft och fastighetsautomation.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)