JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Alliansen vill också öka forskningen
Även den borgerliga alliansen lovar att höja de offentliga anslagen till forskning till 1 procent av BNP. Ett annat förslag är att låta företag och privatpersoner göra avdrag för donationer till forskning.
När socialdemokraterna i förra veckan presenterade sitt valmanifest utlovade man bland annat att de offentliga satsningarna på forskning skulle öka till 1 procent av BNP (se länk). Idag ligger nivån kring 0,88 procent, och en ökning till 1 procent skulle innevarande år innebära cirka 3,4 miljarder kronor i ökade satsningar, till totalt 28,1 miljarder kronor.

När den borgerliga alliansen idag presenterade sitt manifest (länk) så återfinns propån om en höjning till 1 procent av BNP.

De borgerliga vill därtill stimulera ökad privat finansiering av forskningen, med medel från företag och ideella organisationer. Man anger två vägar att nå dit. För det första vill man ta bort den så kallade ”högskolemomsen”, alltså den avgift på 8 procent som staten idag debiterar högskolornas externa anslag. Därtill ska såväl privatpersoner som företag kunna göra skatteavdrag för donationer till forskning.

I socialdemokraternas manifest nämndes stamcellsforskning och turism som framtidsbranscher värda att satsa på, samt att ”basindustrin ska ha goda villkor”. I den borgerliga alliansens manifest pekas inget sådant enskilt område ut.

Även om de politiska blocken verkar överens om anslagshöjningen har de olika åsikter om hur den ska fördelas. Till tidningen Ny Teknik säger alliansens forskningspolitiske talesman Jan Björklund (fp) att universiteten och högskolorna ska få mer pengar att fritt disponera för olika projekt. Forskningsminister Leif Pagrotsky säger å andra sidan till tidningen att han vill ha mer konkurrens och mindre direktanslag.

Elektroniktidningen har frågat såväl (s) som alliansen hur de ställer sig till Vinnovas förslag om forskningssatsningar på elektronikområdet i storleksordningen 400 miljoner kronor per år. Än så länge har ingendera sidan svarat.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)