JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Smart tallriksvåg botar ätstörningar

TEKNISKA MÄSSAN En våg som är programmerad att tala om för dig hur mycket och hur fort du ska äta. Det är en av bidragen till tävlingen om Stora Embeddedpriset.
Vågen ska användas för att bota anorexia och andra ätstörningar. Studier pågår och preliminära resultat säger att 75 procent tillfrisknar, vilket är en högre siffra än andra metoder ger.

Hur mycket produkten kostar är inte officiellt. Men två mikroprocessorer sitter i systemet och den dyraste komponenten är färgskärmen.

Vågen tävlar om Stora Embeddedpriset som delas ut under Tekniska Mässan.

Initiativtagare till priset är bland annat  IM-föreningen och Elektronikindustriföreningen.

Ytterligare en kandidat till priset är en teknik som höjer skärprestanda vid svarvning genom att reducera vibrationerna. Svarvprodukten kommer från Arcticat som hävdar att produkten är unik. En accelerometer mäter vibrationerna och beräknar en motsignal som skickas till en elektronisk muskel.

Free2Move kandiderar med en vidareutvecklad version av företagets aktiva rfid-system. I denna variant används minst tre läsare som tillsammans inte bara kan läsa av rfid-etiketterna, utan också positionsbestämma dem på högst meter när.

IM-föreningen delar också ut ”Embedded Student Award”. En av de nominerade är en intelligent ”blindkäpp” - en radar för dövblinda. Ultraljud mäter avståndet och den dövblinda känner vibrationer i en takt som anger avståndet till hindret.

Det enda sättet att väcka uppmärksamheten hos en dövblind person, är att röra vid henne. En egen närhetssensor ger större kontroll. En mer avancerad närhetssensor skulle kunna känna skillnad mellan närhet till människor och föremål. Men en sådan produkt skulle hamna i en helt annan prisklass än detta examensarbete från Salar Kassem på Örebro Universitet, som lyckats hålla hårdvarukostnaden för prototypen på 500 kronor.

Universitetet i Linköping bidrar med en EKG-mätare för idrottsmän, som integrerar både Bluetooth, GPS, GPRS, voltsensor och Googles världskarta med höjddata. EKG:n bars över bröstet av deltagare i senaste Vätternrundan och systemet rapporterade i realtid position, uppförsbackar och EKG.

Läs mer om Embeddedpriset här: www.embeddedpriset.nu.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)