JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. De stora bildar Linuxklubb för mobiler
Världens mest exklusiva Linuxcommunity. Det kan man kalla Limo, en stiftelse som grundas av de största kommersiella aktörerna inom området Linuxmobiltelefoner.
Det billigaste medlemskapet kostar 40 000 dollar per år.

Grundarna är Motorola, NEC, NTT Docomo, Panasonic, Samsung ochVodafone.

Elektroniktidningen skrev om klubben inför bildandet i somras. Nu finns stadgar och en närmare beskrivning av verksamheten. Och klubben börjar bjuda in medlemmar.

Syftet med klubben är att skapa en standard för Linux på mobiltelefoner, genom att foga samma egna och andras källkod.

Man intresserar sig för de generiska delarna av operativsystem och hjälpprogramvara, det som kan återanvändas på all hårdvara. Det vill säga allt utom drivrutiner och tillämpningsprogram.

Man ska standardisera en Linuxkärna och man ska dessutom ta fram programkomponenter för grafik, användargränssnitt, DRM-spärrar, databashantering, telefonering, et cetera.

De komponenter i plattformen som ingen klarar sig utan, Common Code, måste vara licensfria - annars antas de inte i standarden. I övriga komponenter, Non-Common Code, kan implementatören använda fria licensregler.

Det gränssnitt som används för insticksprogram till komponenter – exempelvis mediakomponentens gränssnitt till videoavkodare – kommer inte att släppas fria utanför Limo.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)