JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. KTH startar tekniskt universitet i Pakistan
KTH i Stockholm planerar att starta ett tekniskt universitet i Pakistan. Den första etappen ska dra igång till hösten. Nu söker högskolan ett antal lärare som vill vara med och bygga upp undervisningen.
Den pakistanska regeringen gör en storsatsning på den högre utbildningen och bjuder in ett flertal internationella samarbetspartners. Tanken är nio nya universitet ska startas med expertis från andra länder och hittills har Sverige, Frankrike, Tyskland, Österrike, Italien, Sydkorea, Kina och Japan tillfrågats. Universiteten ska gå under det gemensamma namnet University of Engineering, Science and Technology Pakistan (UESTP).

I Sverige har KTH fått erbjudande om att etablera ett av de nya tekniska universiteten, där undervisning ska ske enligt svenska normer och svensk standard. KTH planerar för en civilingenjörsutbildning inom IT och elektroteknik, produktionsteknik och industriell ekonomi, kemi, kemiteknik och bioteknik samt infrastruktur och samhällsbyggnad. På forskningsområdet planerar högskolan bland annat att fokusera på utveckling av kommunikationssystem och energisystem. Ett helt campussamhälle ska byggas nära staden Sialkot i norra Pakistan.

Förhoppningen är att de första spåren av satsningen ska synas redan till hösten, då KTH planerar att starta fyra tvååriga mastersprogram. Lika många femåriga mastersprogram är planerade till hösten 2008. Campusområdet i Sialkot beräknas dock inte vara färdigt förrän år 2009. Till dess kommer femårsstudenterna att plugga i Stockholm, medan tvåårsstudenterna får husera i temporära byggnader i staden Lahore i Pakistan.

Det nya universitetet under KTH:s ledning ska ledas av svensk personal och högskolans uppgift är nu att säkerställa att de civilingenjörer, mastersstudenter och doktorander som examineras ska hålla samma nivå som studenterna i Sverige. För att lyckas med det söker KTH lärare som vill vara med att bygga upp undervisningen i Pakistan.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)