JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. ST präglar Obducats framtid
ST Microelectronics har valt att använda Obducats litografiteknik i ett utvecklingsprojekt. Förhoppningen är att tekniken ska kunna användas för biobaserade och hybridelektronikkomponenter med strukturer på 50 nm.
– Vi är naturligtvis mycket glada över det faktum att en världsledande halvledartillverkare som ST Microelectronics har valt oss som partner i utvärderingsprojektet. Jag tror också att vår teknologi kommer att få en successivt ökad närvaro inom halvledaretillverkarnas utvecklingsavdelningar framgent, säger Patrik Lundström, vd på Obducat, i ett pressmeddelande.

Malmöföretaget Obducat har utvecklat en litografiteknik som innebär att man kan stämpla mycket små strukturer. Företaget använder elektroplätering för att tillverka stämplar, så kallade stampers, som sedan monteras i en maskin för nanoimprintlitografi, förkortat NIL.

Nu har alltså ST Microelectronics valt att använda NIL-system från Obducat i ett forsknings- och utvecklingsprojekt där företaget tittar bortom dagens kiselteknik, kallat Post Silicon Technology.

– Utvärderingen av NIL är ett steg vidare i utvecklingen av en helt ny teknikplattform för organisk elektronik och hybridelektronik, som kommer att tillverkas till mycket låga kostnader genom icke fotolitografiska processer, säger Luigi Occhipinti, chef för organisk elektronik på ST Microelectronics.
 
– Obducats system är attraktivt för mönsteröverföring till många olika organiska material, då tekniken kan åstadkomma strukturer med nanometerupplösning på stora ytor, tillägger han.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)