JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Teknikpris till Micronic-pappa
Torbjörn Sandström, mannen bakom det chips med mikrospeglar som styr laserritarna från Micronic, får idag motta Vinnovas stora teknikpris på 300 000 kronor.
Micronics laserritare är Sveriges mest lysande bidrag till den tuffa branschen produktionsverktyg för halvledar- och bildskärmstillverkning. Bolaget har gått från sju personer i en källare till en världsomspännande koncern med 1,2 miljarder kronors omsättning i fjol. Torbjörn Sandström var med från början och är idag verksam i en så kallad thinktank i Göteborg.

Laserritarna används för att utifrån cad-data tillverka de fotomasker som utgör den litografiska grunden för halvledar- och bildskärmsproduktionen. Kärnan i laserritaren är det chips med en miljon styrbara vickande minimala speglar som med nanometerprecision kan styra laserljuset. Detta chips är Torbjörn Sandströms innovation, och för detta får han nu Stora Teknikpriset av Vinnova, i samarbete med tidningen Ny Teknik.

Priset instiftades 2005 och ska gå till personer som ligger bakom tekniska genombrott och lönsamma innovationer. I fjol tog Lars Liljeryd på Coding Technologies hem priset för sin ljudkomprimeringsmetod. Året innan, som var första gången priset delades ut, gick det till Lars Tegnelius på Scania för en utsläppsminimerad dieselmotor.

Torbjörn Sandström mottar priset idag från utbildningsminister Lars Leijonborg, vid en ceremoni under tävlingen Teknik-SM.

Image
Laserritaren, enligt Torbjörn Sandströms patentansökan till US Patent Office


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)