JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Investerar för rfid och mobiltelefoner
Skultuna Flexible, som tillverkar flexibla substrat för bland annat elektronikindustrin, inviger i morgon en ny lamineringsmaskin som kostat 50 miljoner kronor.
– Vi har investerat i en ny maskin eftersom vi ser en tillväxt i marknaden. Vi kommer att öka inom bland annat mobiltelefonantenner, rfid-antenner och flexibla kretskort, säger Richard Odén på Skultuna Flexible.

Den nya maskinen ser ut som en tryckpress som går från rulle till rulle. Den används för att limma ihop en bärare med ett eller flera andra skikt som kan vara av papper, plast eller metall.

För att till exempel tillverka ett substrat för mönsterkort eller antenner kan man använda en bärare av plast som är från 4 mikrometer upp till 200 mikrometer tjock, medan metallfolien är mellan 6 mikrometer och 100 mikrometer. Metallfolien kan vara gjord av koppar, aluminium, koppar-nickel eller koppar-zink.

Laminatet går sedan till kunderna som etsar fram mönstret. I vissa fall går laminatet därefter tillbaka till Skultuna som lägger på ett skyddande ytskikt, i andra fall gör kunden detta själv.

– Valet av material och tjocklek beror på tillämpningen. En del kunder vill ha styrka, andra att det ska tåla höga temperaturer medan vissa kunder söker en kostnadseffektiv lösning, säger Richard Odén.

Den nya maskinen ökar företagets kapacitet rejält. Den klarar laminat med upp till 1250 mm bredd och har en maximal hastighet på 300 meter i minuten.

Skultuna Flexible omsätter cirka 140 miljoner kronor. Ungefär en tredjedel kommer från laminat till antenner, mönsterkort och värmeelement.

– Vi tillverkar laminat till ett par hundra miljoner mobiltelefonantenner årligen.

Resterande två tredjedelar av omsättningen kommer från olika branscher som förpackningsindustrin, andra industriapplikationer liksom tillämpningar för solenergi.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)