JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Talande papper växer i norr
Stortavlor och butiksdisplayer som talar direkt till dig. Låter det som science fiction? Inte då, tekniken finns och kommer från Mittuniversitetet i Sundsvall.
Image
Under ytan
Genom att bygga in trycka beröringskänsliga sensorer och högtalare i ett papper kan man tillverka informationstavlor, och annat, som talar direkt till en person (se demo) .

– Vi kombinerar papper med tryckta grafiska koder och elektroniskt strömförande bläck som görs tryckkänsligt. Sedan bäddas den digitala informationen in i papperet och vid beröring strömmar informationen ut ur tryckta högtalare, säger Mikael Gulliksson, som leder ett omfattande forskningsprojektet vid Mittuniversitetets.

Det är flera forskargruppen från forskningsprogrammet Fibre Science and Communication Network, FSCN, på Mittuniversitet i Sundsvall som tagit fram det digitala papperet som talar. Paper Four är namnet på forskningsprojektet som inkluderar materialfysiker, medie- och kommunikationsvetare samt elektronikforskare

Tekniken är, som sagt, pappersbaserad och miljövänlig. Det elektroniska papperet kan ofta återanvändas, medan det yttre grafiskalagret byts ut. Hela systemet kan dock slängas i pappersåtervinningen.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)