JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Qualcomm-mobiler förbjuds i USA
Amerikanska myndigheter har förbjudit importen av elva mobiltelefontyper som innehåller 3G-chips från Qualcomm. Det gynnar Sony Ericsson och Apples Iphone.
Efter ett patentbråk med kretstillverkarkollegan Broadcom som domstolen dömde till Qualcomms nackdel har den internationella handelskommissionen ITC förbjudit import till USA av vissa mobiltelefonmodeller med Qualcomms 3G-chips. Det handlar om elva modeller från Motorola, Samsung och LG Electronics, vilket förstås gynnar konkurrenterna Sony Ericsson och Nokia.

Även Apples Iphone, som ska börja säljas i USA i slutet av månaden, kan gynnas eftersom några av de nu förbjudna mobilerna är direkta konkurrenter till Iphone.

Analytiker på Isuppli tror dock att förbudet bara får marginell påverkan på marknaden, eftersom de elva modellerna bara står för 4,4 procent av den nordamerikanska marknaden under andra halvåret i år.

Qualcomm tänker överklaga domstolens beslut. Företaget hävdar att man minsann inte alls bryter mot Broadcoms patent, som är ett allmänt hållet patent kring effektstyrning - power management - i mobiltelefoner.

Förbudet drabbar också halvledartillverkarna Triquint, RF Micro Devices och Anadigics, vars chips används tillsammans med Qualcomms kretsar.



MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)