JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. EIF varnar: "Skriv inte på till Fairguide"

”Skriv inte på något till Fair Guide utan att ha läst det finstilta”. Den varningen utfärdar Elektronikindustriföreningen, EIF, i sitt senaste nyhetsbrev. Redan 2002 beskrev Elektroniktidningen hur Construct Data Verlag lurat Tekniska Mässans utställare. Trots uppmärksamhet i flera länder har CDV kunnat fortsätta. Men efter en dom i Österrike kan det vara över.

Construct Data Verlag har under många år erbjudit mässutställare till hundratals europeiska mässor att delta i deras katalog FairGuide. De formulerar ett brev och formulär som ser ut som en ren uppdatering av ett seriöst register. Ofta refererar de till en känd mässa, i Sverige nu senast till Tekniska Mässan. Men de företag som skriver på vet oftast inte att de ingått ett avtal att betala 10000 kronor per år. Formuleringarna i avtalet har varit medvetet vilseledande.

Det österrikiska företaget har kunnat fortsätta med sina bedrägerier trots en fällande dom redan 2004 och rekommendationer från såväl österrikiska konkurrensverket som europeiska mässbranschorganisationen.

Men i år ser det äntligen ut som om en österrikisk domstol har fått stopp på CDV. Efter ett års tvist med österrikiska Schutzverband gegen unlauteren Wettverwerb (Protective Association against Unfair Competition) föll en dom i februari där CDV gick med på att sluta skicka ut vilseledande formulär till företag inom EU och stater affilierade med EU och att stoppa alla sina krav på sådana företag som de för närvarande är i strid med. Det innebär att de som drabbats och har meddelat CDV att de har skrivit på formuläret av misstag inte behöver göra något mer.

Om något företag i framtiden skulle skriva på ett formulär från CDV av misstag, så räcker det med att man meddelar CDV att det skrevs på av misstag och CDV ska inte skicka fler krav. Denna överenskommelse innebär också att möjligheten för CDV att dra något företag inför österrikisk domstol är mycket liten.

Om något svenskt företag har råkat i problem med Fairguide, rekommenderar EIF att man hämtar information hos FairLink  ”som är ett seriöst företag”. Från dem kan man också få hjälp att vidarebefordra sina klagomål till Österrike.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)