JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Sharp utvecklar tumstjock LCD-skärm
Sharp har utvecklat en LCD-panel som bara är en tum tjock. Den ska användas i de skärmar som ska tillverkas i den skärmfabrik av tionde generationen som företaget beräknar produktionsstart för i mars 2010.
Bakgrundsbelysningen hos LCD-skärmar är något som vissa inom industrin anser vara deras stora nackdel. Och enligt Sharps chef Mikio Katayama, tror många att självlysande skärmar, exempelvis sådana som bygger på OLED-teknik blir nästa generations platta skärmar. Själv är Katayama mer försiktig.

– Kommer sådan teknik ersätta LCD-TV? LCDer är inte självlysande och det är orsaken till att de aldrig slutar utvecklas. Denna prototyp presenterar Sharp som platt-TVn för den närmaste framtiden, säger Katayama till EETimes.com.

52-tumsprototypen är 29 millimeter tjock där den är som tjockast, och väger 25 kg. För skärmen har Sharp utvecklat ett kit med sändare och mottagare av millimetervågor för trådlös överföring av bilddata med full HD-kvalitet. Enligt EETimes tyder specifikationen på att den nya plattskärmen ger högre bildkvalitet än befintliga skärmar.

Står TVn på 4,5 timmar per dag så drar den 140 kilowattimmar per år, cirka hälften av konventionella LCD-skärmar och en fjärdedel av plasma-TV. Volymproduktionen beräknas komma igång i mars 2010.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)