JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Kina får Intel-fabb
Halvledarjätten Intel har tagit första spadtaget till Fab 68, företagets första 300 mm-fabrik i Asien och tillika Folkrepublikens första 300 mm-fabrik. Intel investerar 2,5 miljarder dollar i bygget, som ska komma igång med halvledarproduktionen 2010.
Det är den kinesiska kuststaden Dalian, 40 mil öster om Beijing och 20 mil från gränsen till Nordkorea, som får äran att husera Intels senaste fabrikssatsning. Om tre år ska här finnas en 163 000 kvadrameter stor fabrik, med 15 000 kvadratmeters renrum. Bygget, kallat Fab 68, går löst på 2,5 miljarder dollar, nästan 17 miljarder kronor.

Vilka typer av halvledare som ska tillverkas i fabriken avslöjar inte Intel, men både företaget och de kinesiska myndigheterna poängterar att etableringen innebär mycket mer än "bara" halvledartillverkning. Lika viktigt, enligt ett pressmeddelande, är Intels draghjälp i ingenjörsutbildningar och aktiva medverkan i Kinas IT-infrastruktur.

- Intels närvaro kommer att locka hit investeringar från varenda del av halvledarindustrin, vilket i sin tur kommer att ha en oerhörd effekt på regionens industri och ekonomi, säger Dalians borgmästare Xia Deren, förhoppningsfullt i pressmeddelandet.

Intel poängterar också sitt miljötänkande, och att fabriken ska byggas med minimal miljöpåverkan. Allt vatten ska återvinnas, fabriken ska bli så energisnål som möjligt och alla kemikalier ska hanteras i kretslopp.

Intel har redan två anläggningar i Kina, i Shanghai och Chengdu, för kapsling och test, samt utvecklingscenter och labb i Beijing och Shanghai. Totalt uppgår företagets investeringar i landet till nära 4 miljarder dollar.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)