JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Ericsson gör HSPA på Wimax band
Ericsson tänker ta fram produkter för frekvensbandet 2,6 GHz, det band som ska användas för mobilt Wimax i USA. Lanseringen är en upptrappning av kriget mellan HSPA och Wimax. Eller om man så vill mellan det Ericssonledda mobiltelefonilägret och det av Intel ledda datakomlägret.
Produkter för WCDMA-expansionen HSPA, High Speed Packet Access, har hittills hållit sig till de vedertagna frekvensbanden för mobiltelefoni - 850, 900, 1700, 1800, 1900 och 2100 MHz. När nu Ericsson meddelar att man om något år tänker ha produkter framme för HSPA även i frekvensbandet 2,6 GHz så är det en direkt attack mot Wimax.

Wimax nämns förvisso inte i Ericssons pressinformation. I stället skriver företaget att lanseringen ger "ett omedelbart och säkert val för operatörer som planerar att erbjuda mobila bredbandstjänster i detta band". Just 2,6 GHz råkar vara det band som Sprint och Clearwire bygger sina Wimaxnät på i USA, och det band som Wimax Forum tror kommer att dominera för mobilt Wimax i Nordamerika och Europa. (Asien är splittrat mellan två band, kring 2,3 GHz och 3,3 GHz).

Till skillnad mot 3G-licenserna i Europa, där myndigheterna tvingade operatörerna att förbinda sig använda en viss teknik i de frekvensband som auktionerades ut, så har de flesta licenser för 2,6 GHz-banden inte några sådana bindningar. Operatörerna kan alltså i högre utsträckning själva välja vilken teknik de vill använda på de band man förvärvat licensrätten till.

Enligt Ericsson har intresset även ökat från tillverkare av mobil utrustning för att lansera HSPA-produkter i 2,6 GHz-bandet.

Striden mellan HSPA och Wimax, under ledning av Ericsson respektive Intel, trappas därmed upp ytterligare ett steg. Häromveckan, under Intel Developer Forum, stod Ericsson som huvudsponsor och talade sig varm för HSPA, samtidigt som Intel lyfte fram Wimax som ett av forumets huvudpunkter. Tidigare har Ericssons tekniske direktör Håkan Eriksson kallat Wimax för "en historisk parentes".

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)