JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mikrovåg får eget investmentbolag
Image
Peter Wahlberg
Igår bildades företaget Microwave Invest AB, ett riskkapitalbolag som ska fokusera på långsiktiga investeringar i företag med mikrovågstouch. Planen är att noteras på den lokala börsen, Göteborgslistan, under hösten.
- Ambitionen är att komma igång med de första investeringarna vid nyår, säger styrelseledamoten Peter Wahlberg
– Det här är en helt ny modell som inte finns någon annanstans i Sverige, säger Peter Wahlberg, vd för mikrovågsklustret Microwave Road och numera även styrelseledamot i Microwave Invest.

Nybildade Microwave Invests affärsidé är att investera i befintliga företag som arbetar inom mikrovågsområdet och behöver expansionskapital. Det kan handla om företag som arbetar med produkter från Bluetooth till satellitkommunikation.   

Microwave Invest är ett helt fristående investmentbolag. Initialt finns 29 andelsägare, därav fem företag och resten privatpersoner. Fondkommissionären Thenberg och Kinde, som är en av delägarna, ska hjälpa det nya företaget att noteras på den publika Göteborgslistan.

– Vår ambition är en emission under hösten för att komma igång med de första investeringarna vid nyår, säger Peter Wahlberg.

Förhoppningen är att emissionen ska dra in omkring 50 miljoner kronor. En lägsta gräns är dock satt på 25 miljoner kronor för att verksamheten ska kunna starta.  

Peter Wahlberg avslöjar att mikrovågsklustret Microwave Road har drivit idén i projektform under 1,5 år tillsammans med Dag Rönnheden, som blir företagets styrelseordförande. Och redan har två-tre tydliga investeringsprojekt identifierats.

– Men vi är öppna för att få in fler intressanta projekt. Vi vill gärna ha tre till fem projekt att presentera under hösten, säger Peter Wahlberg.

Långsiktighet ska bli grundbulten i Microwave Invests verksamhet. De bolag som företaget väljer att gå in i kommer att få stöd av Microwave Road i form av resurser som kompetens, instrument, labb och produktion.
 
Igår hade Microwave Invest sin första bolagsstämma, då utsåg också en styrelse. Dag Rönnheden, som bland annat är anlitad konsult på IHM Business School i Göteborg blir, styrelseordförande, medan Tomas Ornstein, vd och ägare av Ranatec Instruments, blir styrelseledamot, likt Peter Wahlberg.

Efter stämman utsåg styrelsen Bengt Gustafsson till företagets vd. Han är idag vd för Volvos bussbolag i Tyskland, men slutar på Volvo under hösten.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)