JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Microsoft kryper in i Symbianmobiler
ImageSnart kan programvara utvecklad för Windowsmobiler också köras i Symbianmobiler.
Sydafrikanska Red Five Labs har porterat Microsofts körmiljö Dotnet Compact Framework (CF) till operativsystemet Symbian. Det här betyder att de som i dag säljer CF-program i Windowsmobiler nu också kan sälja dem till Symbianmobiler, som har 72 procent av marknaden, mot sammanlagt 8 procent för Windowsmobiler.

Elektroniktidningen berättade
om projektet för två år sedan. Nu säger Red Five att produkten snart ska finnas färdig för nedladdning från företagets webbplats.

Inte alla program för Windowsmobiler använder CF. Microsofts CF-utvecklingsgrupp har en lista på cirka 750 CF-program. Många är enkla widgets av typen miniräknare, pussel, mp3-spelare. Men här finns också spel, utvecklingsverktyg och skräddarsydda tillämpningar för bland annat hemautomation och lagerhållning.

En hel del av utvcklingsarbetet har Red Five fått gratis. Deras Symbianversion av CF bygger på Mono som är öppen källkod och Linuxversionen av samma körmiljö.

Dotnet Framework är Microsofts svar på Java -- programvaran körs inte direkt på processorn utan i en virtuell maskin. Därmed kan programvaran flyttas mellan olika plattformar. I praktiken har den miniversion av Dotnet Framework som kallas Dotnet Compact Framework bara funnits i Microsofts inbygnadsoperativsystem Windows CE, som används Windowsmobiler.

När nu Red Five släpper en CF-maskin för Symbian blir det första gången som CF-program körs på en plattform som inte är konstruerad av Microsoft.
 


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)