JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Blågul bränslecellsplatta skippar ädel yta
De två svenska företagen Impact Coating och Cell Impact ska samarbeta kring ytbehandling av framtida bränslecellsplattor. Utvecklingsarbetet drivs av de två företagen samt SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut och Uppsala Universitet.
Cell Impact i Karlskoga har på kort tid intagit en framträdande position när det gäller att tillverka komponenter till bränsleceller. Och målet är att på sikt bli världsledande inom detta område.

Företagets specialitet är själva flödesplattorna till bränslecellerna. Dessa står för en stor del av kostnaden i bränslecellerna och deras förmåga att leda bränslet i cellen är ett direkt mått på systemets förmåga att alstra elektricitet.

Flödesplattornas ytskikt är oerhört viktigt, eftersom det skyddar mot korrosion som den sura miljön annars ger upphov till. Hittills har man främst använt olika slags ädelmetaller, exempelvis guld, vid ytbehandlingen. Impact Coatings säger sig dock ha utvecklat en beläggning som kan ersätta ädelmetallerna och sänka kostnaden för beläggningen med upp till 90 procent utan att flödesplattans effektivitet påverkas.

– Ytskikten och flödesplattornas korrosionsbeständighet är en av de nyckelfrågor som måste lösas för att bränslecellstekniken skall kunna slå igenom på bred front. Samarbetet med Impact Coatings gör att vi stärker och breddar vårt erbjudande utan att för den skull konkurrera med de av våra kunder som är systemleverantörer av bränslecellsstackar och kompletta bränsleceller, säger Martin Valfridsson, vd i Cell Impact, i ett pressmeddelande.

Impact Coatings har tidigare utvecklat ett material kallat Maxfas för tåliga kontaktdon, se artikel (länk) .
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)