JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Plattform men ingen mobil från Google
Efter en lång tid av spekulationer berättade sökmotorjätten Google igår vad företaget ska göra för att gifta ihop Internet med mobilvärlden. Men det blev ingen Googlemobil (Gphone) som många gissat på utan en öppen plattform för mobiler kallad Android.
- Dagens tillkännagivande är mer ambitiöst än den enda ”Googletelefonen” som media har spekulerat i de senaste veckorna. Vår vision är att denna kraftfulla plattform ska bidra till utvecklingen av tusentals olika typer av telefoner, säger Googles ordförande och vd Eric Schmidt i ett pressmeddelande.

Android är en öppen och gratis plattform som ska innehålla all programvara som behövs i en mobiltelefon, från operativsystem via mellanprogramvara till användargränssnitt. Google blir därmed en konkurrent till Microsoft som satsat på sitt Windows liksom till Nokia och Sony Ericsson som driver Symbian men även till Apple med sin Iphone.

De första telefonerna baserade på Android beräknas finnas på marknaden under andra halvåret 2008 och Google har fått med sig en stark laguppställning. Sammanlagt är det 34 företag som ingår i samarbetsgruppen Open Handset Alliance. Där finns stora telefonleverantörer som Samsung, Motorola och LG. Tunga halvledartillverkare som Texas Instruments, Qualcomm och Intel liksom välkända operatörer, bland annat China Mobile, Docomo, T-mobile och Sprint.

Under nästa vecka släpps en tidig version av utvecklingspaketet med de verktyg som krävs för att bygga applikationer för plattformen.

Mer information finns på http://www.openhandsetalliance.com
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)