JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Rejält tillväxt väntas för lysdioder
Under de senaste två åren har tillväxten för lysdioder stått och stampat. Men nu tar det fart med en årlig tillväxt på 14,6 procent fram till år 2012, spår analysföretaget Isuppli. Nya tillämpningar driver.
De allt mer ljusstarka dioderna banar väg för nya LED-tillämpningar och en god tillväxt framöver. Det hävdar marknadsanalysföretaget Isuppli i en ny rapport.

Isuppli spår en tillväxt på 13,7 procent för lysdiodsområdet under år 2007, det kan jämföras med 2,1 respektive 8,7 procent som var tillväxten år 2005 samt 2006. Tittar man på en längre period, från år 2006 till 2012, så spår företaget en årlig tillväxt på hela 14,6 procent. Och om sju år väntas hela LED-marknaden vara värd 12,3 miljarder dollar.

Det som sker långsiktigt är att mer ljusstarka lysdiodstekniker slår igenom. Dessa tekniker banar väg för att lysdioder kommer att bli ett allt starkare alternativ i allmänbelysning. Isuppli menar att UHB-lysdioder (Ultra High Brightness) kommer att stå för runt 31 procent av den totala lysdiodsmarknaden år 2012. Omsättningen på traditionella lysdioder kommer däremot att minska under de närmaste åren.

Tittar man på utvecklingen i ett kortare tidsperspektiv så är det främst bakgrundsbelysning av knappsatser och display i mobiltelefoner och annat bärbart som driver lysdiodstillväxten. Men redan i år har man börjat skönja att lysdioder även börjar användas för bakgrundsbelysning av LCD-skärmar i datorer samt i LCD-tv-apparater, hävder Isuppli. Samtidigt menar företaget att lysdioder som direkt kan anslutas till nätet, utan behov av transformatorer, kommer att öppna porten för lysdioder in i hemmen, där de då kan användas för vardaglig belysning på ett mer kreativt sätt än dagens lampor.

Image
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)