JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
I framtiden behöver man bara skaka på mobilen för att veta hur fullt batteriet är eller för att snabbt få reda på hur många oöppnade meddelande som väntar. Brittiska forskare har demonstrerat tekniken som nyttjar information från accelerometrar i mobiltelefonen.
Forskare på University of Glasgow har demonstrerat en teknik, Shoogle,  som innebär att man utnyttjar mobilens högtalare och vibrator för att kunna känna och höra hur pass laddat batteriet är eller hur många meddelande som väntar. Är batteriet fulladdat är det som att skaka en till bredden vätskefylld mobil, ju mindre laddat batteri desto mindre vätska får man känslan av att den rymmer. Har man istället väntande meddelande låter det som om bollar som skakas runt i mobilen. Antal hoppande bollar motsvarar mängden meddelande som väntar.

Det hela realiseras med programvara som läser av accelerometrarna, som ju känner av eventuella skakningar, i mobilen. Programvaran har hittills testats (se länk) på en PDA som kompletterats med accelerometrer samt med en Nokiamobil med inbyggda accelerometrar.

Shoogle är ett skotsk-brittiskt ord som betyder ”att skaka”.

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)