JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 5 juni 2020 VECKA 23
Redan i höstas gick Oplana ut och berättade att företaget skulle ta över Ericssons ytmonteringslina i Nynäshamn. Men arbetet har dragit ut på tiden och först när lokalerna nyligen bytte ägare har arbetet tagit fart.

- De har kört igång med ombyggnationen nu och jag är säker på att vi kommer igång före sommaren, säger Mats Lilja på Oplana.

Företaget sysslar med en kombination av kontraktstillverkning, personaluthyrning och utbildning men hyr också ut instrument. Basen finns i Kista, där företaget har en produktionsanläggning med Mydatamaskiner. Fokus är prototyper, förserier och små volymer.

- Det finns en ganska stor nisch för det. Även om många större säger att de gör det visar det sig att de tar väldigt bra betalt.

För att även kunna hantera volymer upp till några tusen per år, utan att tappa flexibiliteten i Kista, ska Oplana nu dra igång produktion i Nynäshamn. Det är i princip en identisk lina med den som Ericsson har i Kista och som bemannas med personal från Oplana.

Oplana får i princip linan gratis med det förbehållet att företaget skapar jobb i Nynäshamn. Maskiner behöver dock servas innan de kan tas i drift och Oplana har köpt en ny våglödare och ugnen från Ericsson lina i Kista.

- Vi har anställt personer därnere som jobbar på Ericsson i Kista. Tanken är att de ska köra linan i Nynäshamn när den kommer igång, säger Mats Lilja på Oplana.

Initialt handlar det om fem till sex personer men på sikt kan det bli 15 till 20 personer.

Fabriken i Nynäshamn tillverkade ursprungligen filter till Ericssons basstationer men lades ner våren 2005. Kommunen slöt då ett avtal med Ericsson som gick ut på att erbjuda företag som etablerade sig på orten, och som anställde personal som blivit övertalig vid nedläggningen av Ericssons filterfabrik, ett etableringsstöd i form av maskiner och utrustning som Ericsson lämnat kvar.
Ett företag som nappade var skrivartillverkaren Printdreams.

- Tanken var att vi skulle bemanna och köra lina för Printdreams.

Den planen gick dock om intet men nu tar Oplana över linan i egen regi.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)