JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Mässan får "godkänt" med 7416 besökare
När streckkodsläsarna på mässan Elektronik/EP läst av den sista besökaren igår stannade räkneverket på 7416 personer. Projektledaren Magnus Eriksson tycker det är "godkänt", men säger samtidigt att den fallande besökartrenden understryker behovet av nytänkande inför 2010.
Med drygt 5000 besökare på de första två dagarna surrade förhoppningen under mässans sista dag att slutsiffran skulle hamna närmare 8000. Riktigt dit nådde man inte.

- Man önskar sig ju alltid fler, men 7 416 tycker jag ändå är godkänt, säger Magnus Eriksson.

Av de 7416 utgjordes ungefär 10 procent av gymnasieelever och teknologer som primärt var inbjudna till Showcase Sweden, mötesplatsen för elektronikindustri och ungdomar som Elektroniktidningen och mässan anordnade gemensamt. Showcase Sweden måste därmed anses som en succé.

- Just aktiviteterna som Showcase Sweden, den levande produktionslinan och halvledarbolagen på Silicon Square är det jag är mest nöjd med. Plus att många utställare har sagt att de är väldigt nöjda, säger Magnus Eriksson.

- Och att TV4 gjorde två direktsända inslag var också jätteroligt, det är precis den sortens publicitet som branschen behöver.

På mässans sista dag presenterades också planerna för 2010 då det blir premiär för SEE, Scandinavian Electronics Event, det nytänkande som är resultatet av mässans och IM-föreningens gemensamma arbete, se artikel (länk). Och att nytänkande behövs är uppenbart. Årets besökarsiffra är tyvärr i linje med den långsiktiga trenden att mässorna tappar mellan 500 och 1000 besökare från gång till annan. Senast Elektronik/EP ägde rum (januari 2005) kom drygt 8600 personer.

Magnus Eriksson tror sig ha hittat en delförklaring:

- En oroande trend är att utställarna skickar ut allt färre fysiska inbjudningskort, i år var det färre än någonsin. Det gör att allt fler besökare kommer utan inbjudan, och då får de betala inträdet på 150 kronor. Jag har ingen exakt siffra på hur många som kom utan inbjudan, men vi fick trycka nya sådana biljetter redan under andra dagen, berättar han.

För mässans del återstår nu en del analysarbete. Ett stort antal besökare intervjuades och den informationen ska nu sammanställas. Omkring 150 utställare ska också intervjuas till en rapport som väntas vara färdig i mars.

Samtidigt som Stockholmsmässan och IM-föreningen planerar för 2010 håller även Svenska Mässan i Göteborg full fart mot sitt evenemang, Electronix 2009, se artikel (länk). Representanter för det evenemanget fanns förstås på plats under Elektronik/EP, och de rapporterade om god respons och stort intresse bland utställarna. Hur Electronix och Elektronik/EP-uppföljaren SEE kommer att påverka varandra återstår att se, konstateras kan dock att stämningen mellan de båda mässarrangörerna är mer spänd än tidigare.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)