JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 29 maj 2020 VECKA 22
Fjolåret blev gott eller till och med mycket gott för majoriteten av landets kontraktstillverkare. Ett signifikant undantag är Partnertech, Nordens största kontraktstillverkare med en omsättning på 2,7 miljarder kronor.

– Det är inget att sticka under stol med att vi har avvikit mot övriga kontraktstillverkare under 2007. Samtidigt hade vi ett väldigt bra 2006, säger Rune Glavare som är tillförordnad vd på Partnertech.

Företaget växte under 2006 med 51,8 procent till rekordnivån 3,057 miljoner kronor, bland annat gick produktionen av returburksautomater till norska Tomra för högtryck. Dessutom förvärvdes brittiska Hansatech och norska Th Kristiansen med 360 respektive 140 anställda. En del av framgångarna under 2006 berodde också på kunder vars beställningar var av engångsnatur.

– Förhoppningen var ändå att kunna fylla upp, säger Rune Glavare.

 Rune Glavare är en veteran när det gäller kontraktsillverkning. Under sin tidigare karriär tog han över Telias fabrik i Sundsvall vilket lade grunden till Essex. Via förvärv i Örnsköldsvik och Finland skapade han en koncern som omsatte knappt två miljarder kronor när den såldes till Sanmina sommaren 2000. Därefter arbetade Rune Glavare en tid för det sammanslagna Sanmina-SCI.

De senaste åren har han bland annat engagerat sig som styrelseordförande i laserföretaget Cobolt och pulsegeneratortillverkaren Scandinova. Det senare uppdraget har han dock lämnat. Han sitter också i Partnertechs styrelse sedan 2004 och klev in som tillförordnad vd den 25 oktober i fjol.

– Jag känner ett oerhört engagemang i det bolaget och när frågan kom upp funderade jag inte så hemskt länge.

Det pågår visserligen ett arbete med att rekrytera en ny vd, men det kan nog dröja innan arbetet går i mål.

– Vi vill verkligen spetsa till bolaget och ha lite mer klart först.

Själv fyller Rune Glavare 63 år i år och pendlar mellan hemmet i Stockholm och Partnertechs huvudkontor i Malmö. Men att det skulle vara slitsamt att vara styrelseordförande i två bolag och samtidigt vd i ett börsnoterat företag under en period när verksamheten ska stöpas om tycker han inte.

– Positiv stress är aldrig jobbig.

Men det lyckades inte. Under 2007 tappade Partnertech cirka 400 miljoner kronor i omsättning. Tre kunder stod för 86 procent av tappet, däribland norska Tomra. Tappet kom som sagt inte oväntat men ledningen reagerade för långsamt.

Företagets mångårige vd Mikael Jonson fick också lämna sin post i samband med vinstvarningen den 25 oktober i fjol.

– När man har väldigt mycket att göra har man inte det fokus man borde ha.

Partnertech hade visserligen börjat varsla anställda redan i slutet av 2006 och neddragningarna fortsatte under hela fjolåret. Men anpassningen kom för sent och för 2007 redovisar Partnertech en rörelseförlust på minus 17,5 miljoner kronor. Året innan gjorde företaget en vinst på 180 miljoner kronor.

För 2008 finns ingen officiell prognos men Rune Glavare säger att företaget ska dimensionera för en liknande omsättning som 2007. Om det innebär att de aviserade neddragningarna kommer att räcka eller om det blir fler varsel är för tidigt att säga.

– Att ha dra upp och ned kapacitet i takt med efterfrågan är en av framgångsfaktorerna i branschen och något vi måste vara duktiga på.

Samtidigt stöps organisationen om både vad gäller försäljningen och inriktningen på fabrikerna. Rent konkret innebär det att den centrala säljorganisationen som fanns i Malmö flyttats ut till de lokala fabrikerna.

– Vi ska vara nära kunderna vare sig det gäller Finland, Norge, Sverige eller England. Vi ska plocka upp uppdragen och köra igång dem lokalt.

Och så ska fabrikerna specialisera sig.

– Vi skapar ett antal center of excellence där Vellinge är ett sådant för elektronik, maskindetaljer med hög precision tillverkas i Karlskoga, för plåt och skåp har vi ett center i norska Moss och Åtvidaberg är specialister på systemintegration.

– Det finns en teknisk klurighet i Åtvidaberg där vi lärt oss hantera papper, vätskor, mynt och allt möjligt under åren.

Och när priset på mogna produkter med större volymer ska pressas finns den egna fabriken i Polen att falla tillbaka på. Partnertech har visserligen ingen egen fabrik i Kina men samarbetar sedan många år med 3CEMS där.

– Vi har inte riktigt den signifikanta storleken för att vara i Kina av egen kraft, vi får se över tiden vad som händer.

Istället köper Partnertech kapacitet av 3CEMS för de kunder som vill tillverka i Kina. Företaget har egna projektledare på plats och har också ett inköpskontor i Hong Konng sedan 1999.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)