JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 29 januari 2020 VECKA 05
ABB Power Systems, Tobii och Climatewell är de tre nominerade företagen till Stora Teknikpriset som delas ut den 7 maj av Vinnova och Ny Teknik. Priset delas ut till en person eller grupp som står bakom ett tekniksteg eller ett tekniskt genombrott som har betydelse för företagets lönsamhet.
Stora Teknikpriset är på 300 000 kronor och delas i år ut för fjärde gången. I fjol vanns det av Torbjörn Sandström på Micronic Laser Systems. Åter innan gick det till Lars Liljeryd och tre av hans kollegor på Coding Technologies.

De tre nominerade i år är ABB Power Systems, Tobii och Climatewell.

På ABB har Gunnar Asplund, Urban Åström, Gunnar Flisberg, Ralf Hartings och Mats Berglund utvecklat ett nytt system för energiöverföring med högspänd likström. De höga kraven på tillförlitlighet har bland annat krävt ny design av kraftstationen, nya beräkningsmodeller, nya högspänningsapparater och nya transformatorer. Det nya systemet innebär minskade överföringsförluster, lägre investeringskostnader samt att ledningsgatorna kan göras smalare. Den första ordern, värd 440 miljoner dollar, kom i december från Kina.

På Tobii är det John Elvesjö som har utvecklat en patenterad teknik för automatisk ögonstyrning som gör att en dator exakt kan avgöra var användaren tittar. Ögonstyrningen är främst avsedd för rörelsehindrade, som på så sätt får möjlighet att kontrollera och styra sin omgivning. Systemet används också till exempel vid marknadsundersökningar. Företaget har varit lönsamt redan från starten 2001 och verksamheten har expanderat kraftigt.

Den tredje nominerade är Göran Bolin på Climatewell som har utvecklat en värmepump utan rörliga delar och utan eltillförsel. Den första tillämpningen är för värme och kyla i byggnader. Framförallt kan tekniken användas för luftkonditionering med hjälp av solenergi. Värmepumpen kan också till exempel lagra överskottsvärmen i en bilmotor för att sedan förvärma motorn vid kallstart.

Företaget växer snabbt och sålde under 2007 för 48 miljoner kronor.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)