JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 15 augusti 2020 VECKA 33
Komponentdistributören Abacus har börjat sälja halvledare från Toshiba och ska nu även börja distribuera GSM-moduler från Enfora samt Bluetooth- och wlan-moduler från Ezurio.
Abacus Sweden, som bildades i fjol genom sammanslagningen av distributörerna Promax och Deltron, har idag större delen av sin omsättning inom elektromekanik och passiva komponenter. Men ambitionen är att öka rejält inom halvledare och trådlöst.

I fjol började man sälja Renesas halvledare, och från den 1 april representerar man även Toshiba i Sverige. Tillsammans med Fairchild vars produkter länge funnits i portföljen, menar Abacus vd Thomas Säwensten att halvledarsortimentet nu börjar bli komplett.

- Nu har vi fyllt det övre segmentet på halvledarsidan, vi behöver inte NXP, ST eler Texas Instruments. Toshiba har ett litet överlapp med Renesas, men det är inte mycket. Och produkterna finns redan i lager eftersom Abacus representerat Toshiba i Storbritannien tidigare, säger han.

Japanska Toshiba är stort på mikroprocessorer, styrkretsar, effekt-Mosfet och optokopplare. Bland nyheterna som Abacus hoppas mycket på finns en Arm9-baserad styrkrets med inbyggd displaydrivare.

- Ambitionen är att hitta nya konstruktioner där vi kan designa in de här kretsarna, säger Göran Järbin som nyligen anställts på Abacus just för att få fart på Toshibaförsäljningen.

- Både Renesas och Toshiba har potential för omsättning i tvåsiffriga miljoner kronor hos oss. Renesas har redan efter ett år nått flera miljoner kronor, säger Säwensten.

Han konstaterar att fjolåret inte var så lysande för företaget, och säger att förklaringen till stor del ligger i att man tappade tempo i försäljningen vid sammanslagningen av Deltron och Promax. Men han räknar med en liten ökning i år och en rejäl ökning 2009.

- Vi har ett antal stora projekt som går i volym då, inom såväl halvledare som elektromekanik och trådlöst, säger han.

Inom trådlöst har företaget två pinfärska agenturer, amerikanska Enfora och japanska Ezurio.

- Vi har länge letat efter en GSM-leverantör, som komplement till våra andra trådlösa produkter. Valet föll på Enfora, säger Säwensten.

Enfora gör GPRS-moduler byggda på kretsar från Texas Instruments, med en 100-bens Molexkontakt på undersidan. De finns för inbyggnad med och utan Sim-kort, och företaget gör även färdiga M2M-moduler. Några typiska tillämpningar är försäljningsautomater, larm och elmätare, och modulerna säljs med nyckelord som enkelhet och lågt pris.

- Att dollarn är billig gör ju att vi kan ge bra priser i jämförelse med europeiska leverantörer, säger Mikael Hilke som är företagets applikationsingenjör inom trådlöst.

Enfora är en ganska okänd leverantör i Sverige, men det kan inte sägas om Ezurio, vars Bluetooth- och wlan-moduler sedan länge marknadsförs här i landet av såväl Martinsson som Elfa. Men på Abacus menar man att det finns gott om plats för fler aktörer.

- Det är en otrolig tillväxt här, framför allt på wlan, säger Mikael Hilke.

En av Ezurios styrkor är att modulerna har lång räckvidd, vilket uppnås med hjälp av egenutvecklad antenn- och förstärkarteknik. Ett av flaggskeppen för Bluetooth 2.0 klarar 1000 meters avstånd och drar ändå bara 65 mW. Samma teknik används även på wlan-sidan. En finess är att modulerna för wlan och Bluetooth är byggda på samma mönsterkort, vilket gör det lättare för kunden att ta fram flera varianter av sin produkt.

Hur brett tänker då Abacus bli? Thomas Säwensten betonar att man inte har någon ambition att bli en klassisk broadliner i konkurrens med jättar som Arrow och Avnet, utan vill ha en balanserad portfölj där alla leverantörer får bra stöd i företaget.

- Idag har vi ungefär 70 leverantörer i Sverige, och Abacusgruppen totalt har omkring 180. Jag tror vi kan ta in 5-10 till på fem års sikt, framför allt inom halvledare och kanske även på trådlöst. Och någon eller några leverantörer kommer säkert att försvinna också under den tiden, säger Thomas Säwensten.

MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)