JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tobii på prispallen

Svenska Tobii Technology, som gör system för styrning av datorer med hjälp av ögonen, mottog igår priset Export Hermes. Priset delas ut av kronprinsessan Victoria i samband med Världshandelsdagen på Stockholms Handelskammare.

Juryns motivering till priset lyder: ”Tobii Technology AB har framgångsrikt utvecklat och kommersialiserat en helt ny teknologi för att styra datorer med enbart blicken. Tobii grundades 2001 och har vuxit snabbt med lönsamhet. Tobii finns i Danderyd utanför Stockholm och har dotterbolag i USA, Japan, Tyskland och Norge.”

Gårdagens utmärkelse är dock bara en av flera för Tobii på sistone. Företaget har bland annat funnits med på tidningen Red Herrings lista över de 100 mest intressanta europeiska teknikbolagen och grundaren John Elvesjö har utnämnts till "årets IT-förnyare" på Kompetensgalan. Företaget var även nominerat till Stora Exportpriset 2008.

Export Hermes delas ut till företag som haft en extremt framgångsrik export. Sammanlagt har över 40 företag fått ta emot Export Hermes som består av en statyett skapad av konstnären Thomas Qvarsebo och ett handtextat diplom av konstnären Lennart Forsling. Förutom Tobii fick även Sandviksföretaget Cibes Lift priset Export Hermes. Företaget tillverkar skruvdrivna plattformshissar.

Världshandelsdagen är ett samarrangemang mellan Stockholms Handelskammare och Internationella Handelskammaren, ICC.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)