JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stabil rapport från Nokia

I dessa tider av finansiell turbulens är en rapport i linje med förväntningarna något positivt. Och det var precis vad den finska mobiljätten Nokia levererade i sitt bokslut för tredje kvartalet. Rapporten andades till och med optimism inför framtiden.

Under årets tredje kvartal omsatte Nokia 12,2 miljarder euro, med ett rörelseresultat på 1,5 miljarder euro och en vinst på sista raden på 1,1 miljarder. Omsättningen var aningen lägre än analytikerna förväntat sig, men vinsten aningen högre.

Precis som Nokia förutspått i sin vinstvarning från september så minskade också företaget sin andel av mobilmarknaden, från 40 procuent under andra kvartalet till 38 procent under det senaste. Totalt sålde Nokia 310 miljoner mobiltelefoner under kvartalet, och växte därmed med 5 procent jämfört med 8 procent som marknaden ökade med.

Försämrad världskonjunkturen pekas ut som huvudanledningen till minskningen, men även produktionsproblem med en enskild telefonmodell. Därtill har Nokia styvnackat vägrat hänga på det priskrig som bland andra Motorola, Samsung och Sony Ericsson gett sig in i.

En del av marknadsandelstappet räknar Nokia med att ta igen under de kommande kvartalen, och man står fast vid sin prognos om en totalt 10-procentig ökning av den globala mobilförsäljningen, till 1,26 miljarder enheter.

Lite tuffare verkar det vara för Ericssonkonkurrenten Nokia Siemens Networks. Det företaget backade 5 procent i omsättning till 3,5 miljarder euro, jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Dock verkar man ha fått bukt med förlusterna - under andra kvartalet i fjol gick man minus 120 miljoner euro, nu stannade förlusten på en miljon.

Ledningen tror att marknaden för mobil infrastruktur inte växer alls i år, och att Nokia Siemens Networks behåller sina marknadsandelar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)