JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Tekniska mässan lockar tiotusentals

Idag öppnar Tekniska Mässan, Sveriges största industriträffpunkt som i fjol lockade 22 000 besökare. "Produktutveckling, produktion och logistik" är mässans tre ledord, men den elektronikintresserade kan också finna en hel del guldkorn, framför allt inom inbyggda system, robotik och RFID.

Omkring 400 företag ställer ut på Tekniska mässan i år, och att mässan är viktig för den tunga industrin illustreras bland annat av att Leif Östling och Leif Johansson, vd för Scania respektive Volvo Lastvagnar, förrättar invigningen gemensamt. I fjol lockades 22 000 personer till mässan, och trots att antalet föranmälningar i år gått upp med 50 procent ligger mässledningens ambitioner på samma nivå.

- Vi blir glada om det kommer 22 000 även i år. Vi blir förstås glada om det kommer fler, men det är många osäkra faktorer, säger projektledaren Björn Lindfors.

Förutom de utställande företagen, där robotik, produktion, produktutveckling och logistik hör till höjdpunkterna, går även ett par konferenser av stapeln parallellt med mässan. En sådan är Mera-konferensen där resultatet av fordons-FoU-programmet Mera ska presenteras. Mera har i tre år, för 600 miljoner kronor från staten och industrin, forskat på hur fordonsindustrins forskning och utveckling ska kunna göras effektivare. En nordisk robotkonferens äger också rum, och 2000 gymnasieelever guidas runt på mässgolvet.

För elektronikintresserade torde dock inbyggnadskonferensen Embedded Conference Scandinavia vara mest intressant. Seminarier och workshops under tisdagen och onsdagen varvas med ett trettiotal utställare, varav ungefär hälften står inne i Embeddedhallen till vänster om A-hallen och resten inne i själva A-hallen.

- Vi har drygt 450 föranmälda till konferensen i år, det är 50 procent mer än i fjol så det är vi mycket nöjda med säger Johan Nordin på IM-föreningens embeddedsektion som står som värd för konferensen.

Linux för inbyggnad, moduldatorer, micro-TCA och programvaruutvecklingsverktyg är några huvudpunkter i konferensprogrammet, som också täcker lågeffektlösningar, säkra system och hjälpmedel för konstruktion, verifiering och test. En av huvudtalarna är Robin Saxby, mannen som konstruerade och grundade Arm och som ligger bakom den processorns framväxt.

Besökarna kan också se beskåda de åtta nominerade till Stora Embeddedpriset och de fyra nominerade till Embeddedprisets studentkategori. Vem som vinner dessa priser avgörs på en galamiddag under tisdagskvällen.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)