JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Basstationer från insidan
Undrar du hur en basstation egentligen ser ut på insidan, vilka komponenter den innehåller och hur strömförsörjningen är ordnad? Då kan en "teardown"-rapport från amerikanska EJL Wireless vara svaret. Men du får vara beredd att betala uppemot 10 000 dollar för nöjet.
Den amerikanska analytikern EJL Wireless Research försöker inte bara hålla reda på marknadsandelar på världsmarknaden för trådlös infrastruktur. Företaget gör också så kallade "teardown"-rapporter, där basstationer och liknande plockas isär, fotograferas och analyseras. Utdata är en komplett innehållsförteckning, med materiallistor och redogörelse för strömförsörjning, kylning och andra lösningar.

- Vem som helst kan köpa en mobiltelefon, skruva isär den och göra en rapport. Men infrastruktursprodukter är svårare att få tag i, och vad jag vet är vi ensamma i världen om att göra detta för basstationer, säger Earl J Lum, företagets grundare och ägare, till Elektroniktidningen.

Med en sådan rapport går det tämligen enkelt att ta reda på vad materialkostnaden är för utrustningen, vilket kan vara till stor nytta både för potentiella kunder och för komponenttillverkare som vill erbjuda smartare eller billigare lösningar.

- Komponentföretag är mina största kunder, säger Lum.

Bland företagets senaste teardown-rapporter finns en Ericssonbasstation modell 2302 för GSM på 1900 MHz-bandet, en UMTS CDMA-transceiver från Lucent och effektförstärkare för WCDMA från såväl Nokia som Ericsson.

- RBS2302 är en gammal produkt som vi gjorde en rapport på eftersom vi råkade ha en sådan här i huset. Men vi har andra rapporter om flera betydligt nyare produkter från Ericsson på gång under hösten. Och så fort jag får tag i en RBS6000 så ska vi analysera den också, säger han.

Rapporterna kostar mellan 2 500 och 10 000 dollar, beroende på typ av utrustning. En basstation hör till de mer komplexa utrustningarna som EJL Wireless analyserar, så de rapporterna ligger i den högsta prisklassen.

Företaget gör även kundanpassade teardown-rapporter på uppdrag, och kan även i viss mån analysera innehållet i kundspecifika kretsar som asicar och FPGA:er.

- Vi har inte gjort det i våra rapporter, men det beror mest på att ingen har frågat efter det ännu, säger Earl J Lum.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)