JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Stort behov av konstruktörer
Svensk industri behöver anställa omkring 1350 konstruktörer det närmaste året, varav en fjärdedel inom elektronik. Det framgick då det så kallade Konstruktionschefsindex presenterades för första gången.
Inköparna har sitt Inköpschefsindex, som varje månad mäter temperaturen i industrin genom en enkät bland landets inköpschefer. Nu hoppas förlaget Netcommunity kunna göra något liknande för industrin med det nyinstiftade så kallade Konstruktionschefsindex. Drygt 200 konstruktionschefer, på företag med inalles 9000 konstruktörer, ska en gång i kvartalet berätta hur de ser olika trender, och resultatet ska sammanställas i rapporter.

Ett utdrag ur den första rapporten presenterades igår på en presskonferens inför Tekniska Mässan, och där framgick att rekryteringsbehovet i industrin är stort. Mekanikkonstruktörer är det som efterfrågas mest, följt av elektronikkonstruktörer. Omkring 30 procent av de tillfrågade behöver anställa inom det närmaste kvartalet, och 38 procent därtill under det kommande året. Totalt beräknas 1350 konstruktörer behövas enligt rapporten, varav en knapp fjärdedel inom elektronik. Bara 3,5 procent av de tillfrågade säger att de ska minska sin konstruktörsstab.

- Det är ett starkt besked i tider där nyheterna präglas av finansiell oro och neddragningar, kommenterar Stefan Adner på Netcommunity som står bakom indexet.

Han visade också att bara 16 procent av de tillfrågade tyckte det var lätt att hitta den kompetens som söktes. 51 procent hade hittat rätt kompetens, men hade gärna velat ha större urval. 17 procent hade tagit in konsulter i stället för att anställa, och 9 procent hade inte alls hittat den kompetens de letade efter. 5 procent hade fått tacka nej till order på grund av att de inte lyckats rekrytera rätt personal eller hitta rätt konsulter.

 

Noterbart är att formella meriter verkar väga lätt vid tillsättning av konstruktörstjänster. Bara 20 procent av konstruktionscheferna tycker att det är den viktigaste faktorn. Social kompetens och andra personliga egenskaper, liksom erfarenhet av liknande uppgifter i andra sammanhang väger betydligt tyngre i deras ögon.

Ombedd att ranka framtida utmaningar säger 56 procent av konstruktionscheferna att det tuffaste kravet är att korta ner konstruktionsprocessen. 39 procent menar att brist på kompetens är den största utmaningen, och 32 procent anger ökad komplexitet. Bara 8 procent säger att konstruktionsprogrammen är det stora problemet.

Hela rapporten presenteras i november och därefter är planen att den ska uppdateras kvartalsvis, med början i januari.

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)