JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Visualiserar felen i produktionen

Electronica Hittar testarna i ytmonteringslinan verkligen alla fel? Och gör de sitt jobb effektivt? Det är frågor som Testway från franska Aster vill svara på och med den nya versionen av programvaran ska det dessutom bli enklare.
– Förut krävdes det expertkompetens för att använda våra verktyg, nu räcker det med en knapptryckning, säger Christophe Lotz.

Han var med och grundade Aster 1993.

– Vi arbetade i den franska marinen och hade skrivit ett antal böcker i ämnet men såg att få använde tekniken. Då bestämde vi oss för att ta fram verktyg och startade Aster.

Företaget har idag 50 anställda varav 15 i Frankrike. I Sverige representeras företaget av Elnitec.

Asters verktyg används för att ta reda på hur bra testutrustningen är på att hitta tillverkningsfelen i en produktionslina men verktyget kan även användas för att ta bort redundanta tester. Det gäller oavsett vilken typ av testare som används och fungerar således med optisk avsyning, röntgen, in-circuit, flying-probe, boundary scan eller en blandning av dessa.

Likaså går det bra att analysera data från i princip alla leverantörer däribland Agilent, Teradyne, Spectrum, Takaya, Aeroflex, Spea, Orbotech, Corelis, Goepel, JTAG Technologies och XJTAG.

Asters nya verktyg är byggda kring företagets analysverktyg kallat Testview och kommer i två versioner. Redan idag kan man köpa den enklare varianten kallad QuadView-TPQR som är utvecklad för att analysera data från en testare. Den mer avancerade varianten kallad Testway Express kan hantera data från samtliga testare i en produktionslina.

Resultaten kan presentars i tabellform men eftersom verktygen kan hämta caddata via till exempel Mentors layoutverktyg kan resultaten också presenteras direkt i layouten för att till exempel visa vilka komponenter som inte blir testade.

– Våra kunder finns framförallt i branscher med höga krav på tillförlitlighet.

Förutom militären gäller det bland annat rymd- och flygindustrin men även fordonsbranschen.

Svenska Mydata finns med som en partner till Aster.

– Det beror på att de mäter på komponenterna innan de placeras och dessa data kan vi analysera.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)