JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
fredag 5 juni 2020 VECKA 23
Sony Ericsson är inte nöjt med samarbetet med HTC kring den Windowsbaserade smartmobilen Xperia X1, och tänker därför byta partner till Mobinnova, en annan taiwanesisk mobiltillverkare. Det skriver kinesiska Commercial Times.

Strax före jul publicerade den kinesiskspråkiga taiwanbaserade tidningen Commercial Times uppgiften om att Sony Ericsson är på väg att byta smartmobilpartner - ut med HTC och in med Mobinnova. Ryktet fördes vidare i en rad medier, men har inte bekräftats av vare sig Sony Ericsson eller någon av de andra företagen.

Mobinnova ägs av Hon Hai Precision Industry, världens största kontraktstillverkare som även är känt under sitt marknadsnamn Foxconn Electronics. Om ryktena stämmer så kommer Sony Ericssons framtida Xperia-mobiler därmed att tillverkas av samma företagsfamilj som gör Apples Iphone och Ipod, moderkort för en rad pc-tillverkare samt de tre stora tv-spelskonsolerna Playstation (både 2 och 3), Wii och Xbox 360.

Xperia X1 är Sony Ericssons första Windowsmobil, byggd på ett chipset från Qualcomm, tänkt att ta upp kampen med Iphone och andra smartmobiler. Dit är det dock långt - X1 började säljas i höstas precis samtidigt som världsekonomin panikbromsade, och har dessutom drabbats av en rad förseningar som skyllts på komponentbrist. Den finns fortfarande bara att köpa i ett fåtal av de länder Sony Ericsson marknadsför sig i.

Ett problem i samarbetet med HTC var att detta bolag marknadsför smartmobiler under sitt eget namn, till betydligt lägre pris. Det problemet kommer att kvarstå - även Mobinnova gör sin egen Windowsbaserade smartmobil, kallad Ice. Även Ice är byggd på ett chipset från Qualcomm.

Sony Ericsson har lovat flera uppföljare till Xperia X1, både för Windows och Linux. Huruvida Linuxvarianten blir identisk med den likaledes utlovade Androidbaserade smartmobilen eller en fristående skapelse återstår att se.

 
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)