JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Senaste nytt om Ekodesigndirektivet
Den 5 december arrangerade Energimyndigheten i samarbete med Kemikalieinspektionen och Naturvårdsverket en hearing om Ekodesigndirektivet. Nu finns hela materialet, inklusive videoupptagningar, att ladda ner från Energimyndighetens hemsida.
På det välbesökta heldagsevenemanget i Stockholm gav de tre myndigheterna en beskivning av nuläget vad gäller Ekodesigndirektivet, ibland kallat EuP-direktivet, samt berättade vad som kommer att hända inom den närmaste framtiden och vad det innebär för företag och konsumenter.

Ekodesigndirektivet är ett ramdirektiv som antogs redan i juli 2005 och primärt syftar till att sänka energiförbrukningen inom EU. I svensk lagstiftning infördes det i maj 2008 och under hösten har de första fem produktkraven formulerats.

Först ut var kravet på standbyförbrukning för nätanslutna apparater, ett krav som tvingar företagen att konstruera om kraftaggregaten så att de drar mindre ström i just viloläget. Betydligt mer uppmärksamhet i media har beslutet om att fasa ut vanliga glödlampor fått.

Inga av produktkraven är dock antagna av kommissionen än. De är visserligen klubbade av Ekodesignkommitén men befinner sig just nu på remiss hos Europaparlamentet.

Under 2009 väntas fler produktkrav, bland annat för tv-apparater, varmvattenberedare, vitvaror, elmotorer, fläktar och pumpar.

Mer information om Ekodesigndirektivet och de närbesläktade WEEE- och RoHS-direktiven finns på http://www.energimyndigheten.se/sv/Press/Nyheter/Ekodesign---dokumentation-fran-hearingen-5-december/

MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)