JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Polaroidkameran blir digital

Polaroidbilderna med dess karaktäristiska doft må vara ett minne blott, och företaget Polaroid må ha gått i konkurs. Ändå återuppstår nu polaroidkameran, som en digitalkamera med inbyggd fotoskrivare.

Den heter PoGo, ska kosta 200 dollar när den börjar säljas i mars, och den skriver ut 5 x 7,5 cm färgbilder på någon minut. Ungefär lika lång tid som originalpolaroiderna från 1970-talet, fast nu utan kemikalieångorna.

Retronykomlingen visades upp på mässan CES, Consumer Electronics Show i Las Vegas, och består i princip av den fotoskrivare Polaroid lanserade i fjol med en påmonterad tämligen enkel 5 Mpixels digitalkamera. Bakom skapelsen står Polaroids konkursbo, som drivs vidare under de amerikanska Chapter 11-lagarna.

Enligt nyhetsbyrån APs recensent Peter Svensson är bildkvaliteten på samma nivå som ur-Polaroiderna, med viss grynighet och blågrönbleka ansikten som främsta kännetecken. Och han menar att det helt och hållet är kamerans fel - själva skrivaren ger utmärkta bilder när den matas med bilddata från andra kameror, via SD-kort eller USB.

Originalpolaroiden, uppfunnen före miljömedvetandets tidevarv, löste energiproblemet med inbyggda batterier i varje filmpack. Den lyxen är inte aktuell längre, utan nu får användaren snällt ladda om sin kamera minst var 20:e bild. Bilderna trycks på särskilt papper som kostar 13 dollar för ett 30-pack, vilket kan låta mycket men är en tredjedel av vad Polaroidfilm kostade på sin tid. Pappret är värmekänsligt så någon extern toner eller bläckpatron behövs inte.

Pappren är dessutom försedda med klisteryta och skyddsfilm på baksidan - bara att dra bort skyddsfilmen och fästa bilden på valfritt ställe.

Mer information på www.zink.com.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)