JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
För knappt ett år sedan levererade Ångström Aerospace ett första kretskort med egenutvecklad elektronik till den japanska satelliten Sprite–Sat. Tidigt i morgon bär det iväg ut i rymden.
I morgon bitti, någon gång mellan 04.54 och 05.16 svensk tid är det dags för den japanska satelliten Sprite-Sat att lämna jorden om vädrets makter vill. Ombord finns elektronik från Uppsalaföretaget Ångström Aerospace som bland annat ska mäta satellitens rörelse i jordens magnetfält, varvid mätdata ska användas för att styra satelliten (se artikel).

Planen är att satelliten ska separeras 28 minuter och 31 sekunder efter att den lyft, medan de första mätdata som ger besked om Ångströms delar på satelliten fungerar väntas komma efter cirka 24 timmar.

Ångström har flera system med på satelliten, däribland fyra mikromekaniska datorer, ett mikromekanisk kompass och en sexaxlig mikromekanisk tröghetsnavigeringsenhet där de två sistnämnda ska förse satelliten med navigationsdata. Dessutom använder Uppsalaföretaget magnetiska RAM (MRAM) för att lagra data.

Uppskjutningen går att följa på video (länk).

Samtidigt är det viktigt att notera att uppskjutningar likt denna kan flyttas med kort varsel, på grund av dåligt väder. Här kan man kontrollera hur just denna uppskjutning fortskrider, om den är inställd eller om allt flyter på som den ska (länk).
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)