JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 8 augusti 2020 VECKA 32
De europeiska halvledardistributörernas försäljning minskade med drygt 11 procent under fjärde kvartalet i fjol, och med nära 8 procent på helåret, rapporterar distributörsorganisationen Dmass. I Sverige var nergången 8 procent under fjärde kvartalet.
Fjolåret var inte roligt för europeiska distributörer av halvledare. Försäljningen minskade varje kvartal jämfört med året innan, och värst var nedgången under fjärde kvartalet, minus 11,4 procent. Totalt sålde de distributörer som är medlemmar i Dmass halvledare för 5,02 miljarder euro under 2008, en nedgång med 7,9 procent jämfört med 2007.

- Alla industrisegment har påverkats av den ekonomiska krisen. Det finns ingen tro på någon snabb återgång, så många beställningar skjuts upp eller annulleras. Samtidigt minskar halvledartillverkarna sin kapacitet och sina investeringar i nya fabriker, så vi skulle inte bli förvånade om tillgängligheten blir ett problem den dag tillväxten ökar igen, säger Georg Steinberger, Dmass ordförande.

Sverige klarade sig relativt bra med en nedgång på 8 procent under fjärde kvartalet. Tyskland backade också 8 procent, Frankrike 9 procent, Storbritannien 13 procent och Italien 21 procent.

Österrike, Polen och Ungern var de enda länder som visade ökad försäljning under fjärde kvartalet. Den tidigare snabbt växande ryska marknaden minskade med över tio procent under kvartalet, vilket snudd på raderade ut tillväxten där för helåret.

Minneskretsar var den produktgrupp som minskade minst under kvartalet, bara 3 procent, men där hade marknaden redan tidigare gått ned. Noterbart är dock att såväl SRAM som DRAM faktiskt sålde bättre under Q4 2008 än Q4 2007. Programmerbar logik klarade sig också hyggligt, med ett minus på 4 procent. Analoga komponenter minskade 9 procent och styrkretsar med 15 procent.

Georg Steinberger försöker dock hålla modet uppe:

- Jag är övertygad om att den europeiska elektronikindustrin är så högt specialiserad och så exportorienterad att den kommer att vara tillbaks på spåret snart, säger han i pressmeddelandet.

Dmass har 33 medlemmar som tillsammans står för mellan 80 och 85 procent av den europeiska halvledardistributionen. Organisationen publicerar regelbundet statistik över medlemsföretagens sammanlagda försäljning.
MER LÄSNING:
 
Här får du våra nyheter gratis
• Tidningen, i brevlådan (länk).

• Dagligt nyhetsbrev (länk).

245
elektronik­konsulter

Registrera ditt företag nu!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)