JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
tisdag 22 september 2020 VECKA 39
Under de senaste åren har det ryktats om att produktionen börjar flytta hem från Asien. Påståendet har varit svårt att belägga, men nu visar en undersökning från branschorganisationen IPC att det verkligen stämmer. Även om det inte handlar om någon radikal förändring.
42 procent av de tillfrågade företagen, däribland kontraktstillverkare och mönsterkortsleverantörer, uppgav att deras kunder förändrat sina inköpsmönster under de senaste två åren. Istället för att som tidigare lägga beställningarna i Asien börjar allt fler välja Nordamerika och Europa för sin produktion.

Men det handlar inte om särskilt stora volymer. Bara 2,5 procent av värdet i de nya beställningarna under 2007 och 2008 kom från kunder som flyttade hem sin produktion.

Det framgår av rapporten “A Reverse Trend in Regional Sourcing in the Worldwide Electronic Interconnect Industry” som tagits fram av IPC.

Motiven till att flytta hem produktionen handlar bland annat om kvalitetsproblem, transportkostnader, växlingskurser, produktionskostnaden och kommunikationsproblem.

Samtidigt varnar IPC för att det är för tidigt att säga att pendeln nu svänger tillbaka. Dels sker en utflyttning från Kina till andra länder i Asien med lägre löner, som Vietnam och Indien, dels skapar den kraftiga lågkonjunkturen en överkapacitet som kan medföra att de kinesiska företagen tvingas sänka sina priser och då förändras förutsättningarna återigen.

Av de 50 företag som svarat på frågorna kom 86 procent från USA och bara 14 procent från Europa. Företagen representerar i princip alla typer av underleverantörer, från kemikalier och maskinleverantörer till mönsterkortstillverkare och kontraktstillverkare.

 

MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)