JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Diod med två riktningar

Forskare vid Rutgers University i amerikanska Portland har upptäckt en kristall med ovanliga elektriska egenskaper. Materialet, som är ferroelektriskt, kan användas för att skapa reversibla dioder. Likaså är det en kandidat för framtida solceller.
– Detta material kan komma att göra datorkretsar mer flexibla. Ingenjörer kan konstruera en krets som fungerar på ett sätt under vissa förutsättningar och på ett annat vid en annan konfiguration, säger Sang-Wook Cheong, professor och medansvarig för forskningen.

Materialet han talar om är en kristall av vismut, järn och syre som har egenskaper likt en diod. Men genom att materialet är ferroelektriskt går det att ändra polarisationen och således även strömriktningen med hjälp av en yttre spänning. Därmed går det att skapa världens första reversibla dioder, hävdar forskarna.

Ytterligare en intressant detalj är att materialet kan alstra ström då det utsätts för ljus och skulle således alltså kunna användas i framtida solceller.

– Vi har inte mätt upp effektiviteten ännu, men vi vet att materialets känslighet är störst i det blå spektrumet. Det är intressant eftersom det blåa ljuset förblir starkt även under molniga dagar, säger Sang-Wook Cheong.

Han menar att materialet kan komma att användas både för diskreta komponenter och för att integreras med CMOS-kretsar.

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)