JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
torsdag 23 januari 2020 VECKA 04
När Irlands regering tittar på sätt att förstärka statskassan ligger en skatt på SMS bland de förslag som nämns. En cent per SMS kan ge skatteintäkter på 90 miljoner euro, hävdar landets regleringsmyndighet. Operatörerna kallar skatten ologisk.

I fjol väckte Irlands Green Party, motsvarigheten till Miljöpartiet, tanken på en SMS-skatt och nu bekräftar Irlands hälsominister Mary Harney i tidningen Irish Times att en sådan skatt diskuteras, på nivån 1 cent per textmeddelande. Eftersom irländarna varje dag skickar runt 25 miljoner SMS skulle det innebära 90 fräscha miljoner euro i intäkter med bibehållet antal SMS.

Föga förvånande har de irländska operatörerna reagerat negativt. Deras samarbetsorganisation, Irish Cellular Industry Association, ifrågasätter varför just textmeddelanden ska utsättas för en enskild skattehöjning.

- Det finns ingen logik för en sådan skatt. Det vore som att lägga en punktskatt på kaffekoppar. Eller te, skriver föreningen i ett uttalande och påpekar att SMS, liksom andra varor och tjänster, är belagt med 21,5 procents moms.

Det är dessutom tekniskt svårt att genomföra en sådan taxering då många mobilabonnemang inkluderar SMS i en eller annan form.

Noteras kan att Irland är ett av världens mobiltätaste länder - det finns 5,2 miljoner abonnemang vilket motsvarar 124 procent av invånarna.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)