JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Supertunna chips vill in i kläder

Forskare på belgiska Imec har visat upp ett byggsätt för flexibla, ultratunna elektroniksystem som bara är 60 mikrometer tjocka. Tanken är att använda dem i smarta kläder för exempelvis hälsoövervakning.

Själva kiselskivan är bara 25 mikrometer tunn, och kapslad i vad Imec kallar UTCP, Ultra Thin Chip Package. Dessa kapslar kan monteras på vanliga flexkort med standardteknik, och andra komponenter kan monteras på samma kort. En viktig poäng är att både kretsarna och systemet kan testas på konventionellt vis.

Framstegen visas upp på konferensen SSIC, Smart Systems Integration Conference, i Bryssel idag. Imec har byggt en demonstrator (bilden) med tekniken som mäter hjärtfrekvens och muskelaktivitet, bestående av en ultratunn styrkrets med inbyggd AD-omvandlare och en annan ultratunn krets med förstärkare och transceiver.

Imec hävdar att de tunna kretsarna blir tillräckligt flexibla för att vara bekväma att ha i kläderna. Första kommersiella tillämpning man siktar på är just hälsoövervakning, men andra typer av smarta kläder är förstås också tänkbara.

 

Prenumerera på Elektroniktidningens nyhetsbrev eller på vårt magasin.


MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)