JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
lördag 18 januari 2020 VECKA 03
Med teknik hämtad från såväl radio som fotonik hoppas deltagrna i EU-projektet Iphobac skrämma upp trådlös överföring till över 12 Gbit/s i frekvenser mellan 30 och 300 GHz. KTH är en av deltagarna.

Utvecklingen tar inte slut med LTE och 4G. Tvärtom - forskare och företag som ingår i EU-projektet Iphobac - Integrated Photonic mm-Wave Functions for Broadband Connectivity - har målet inställt på trådlös överföring med12,5 Gbit/s datatakt på millimeterbandet, där våglängden ligger mellan 1 och 10 mm och frekvenserna mellan 30 och 300 GHz. Ambitionen ligger, som frramgår av namnet, på en blandning av radioteknik och fotonik.

Programmet har precis gått in på sitt tredje och sista år, och har redan nått en hel del praktiskt användbara resultat. Bland annat en sändare som klarar hela bandet och mer därtill, från 30 till 325 GHz, som kommer att användas för både kommunikation och radarändamål. En modulator för 110 GHz, en fotodetektor för samma frekvens, lasrar för 300 GHz och en 60 GHz transceiver hör också till komponenterna som utvecklats inom projektet.

En utrustning för HDTV-kommunikation på korta avstånd, tänkt för framtida hemmabruk, demonstrerades redan i fjol. Den klarar 3 Gbit/s mellan exempelvis en pc och en bildskärm, och arbetar vid 60 GHz. Tekniken kan komma att användas vid exempelvis sportsändningar där producenten vill kunna välja mellan input från olika kameror som samtliga sänder i HD och där det inte finns tid att komprimera signalen.

Tekniken har lånat mycket från fotoniken, och har i försök klarat datadistribution upp till 12,5 Gbit/s på korta och medellånga avstånd, motsvarande 1500 gånger vad de kommande 4G-näten ska prestera.

Några av komponenterna är redan i förkommersiell fas och finns till försäljning i begränsade upplagor. Projektet för regelbundna samtal med telekomjättar som Siemens, Ericsson, Thales och Malaysia Telecom.

- Resultaten från Iphobac kommer att vara tydliga för alla inom bara några år, för tillämpningar inom telekommunikation, i hemmen, inom radioastronomi och i rymden, säger projektkoordinatorn Andreas Stöhr i ett pressmeddelande.

Projektet har något av en fransk slagsida genom då Thales, Alcatel och France Telecom är tre av de fem deltagande företagen. Därtill finns sex universitet från olika länder, därav KTH som deltar genom Kista Photonics Research Center.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)