JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
GormFlytta ett fullt exekverande operativsystem, med program och allt, till en annan server i samma nätverk. På en tiondels sekund. Det är en av de bedrifter som bidrar till att danske forskaren Jacob Gorm Hansen får Eurosys pris för bästa doktorsavhandling inom datorområdet år 2009.
Priset heter Roger Needham Award, finansieras av Microsoft, och har delats ut sedan 2006. Förra året gick priset till den svenske datorforskaren Adam Dunkels (länk).

Att flytta ett operativsystem från en server till en annan kan paradoxalt nog vara enklare än att bara flytta ett program. Operativsystemen som migreras körs i virtuella maskiner (VMM, virtual machine monitor), en teknik som används för att kunna köra flera operativsystem på en enda processor.

Migrering av operativsystem kan användas för att balansera lasten på en serverfarm, eller tvärtom, för att koncentrera lasten på ett fåtal servar för att frigöra andra servrar för andra uppgifter. Eller kanske till och med att flytta din tillämpning från en serverfarm till en annan.

– Jag och Asger Jensen var pionjärer med tekniken år 2002. Idag finns tekniken kommersiellt hos VMware och XenSource, säger Jacob Gorm Hansen.

Ett av Jacob Gorm Hansens forskningsämnen idag är självmigrering. Det innebär att operativsystemet självt, istället för VMMen, har kontrollen över migreringen.

– Det betyder att du klarar dig med en mycket liten och enkel och därmed säkrare VMM.

Det betyder också att du inte ens behöver be leverantören om lov innan du flyttar din virtuella server till en ny serverfarm.

En av framtidsvisionerna för operativsystemsmigrering är att du själv vid behov kan migrera ditt operativsystem från din mobiltelefon till en kraftfullare dator. En annan möjlighet som öppnas är att regelbundet spara operativsystemet på flashminne för kunna gå i snabb vila för att spara energi.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)