JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
I eftermiddag invigs en fabrik som ska tillverka elbilar i svenska Nödinge. Bakom satsningen står Autoadapt och batteritillverkaren Alelion Batteries, som räknar med att montera 400 bilar per år i fabriken.
Det är Autoadapt – som är specialicerat på bilanpassning för funktionsnedsatta – och batteritillverkaren Alelion Batteries som gemensamt bygger en fabrik i Ale kommun i Västra Götalands län. Här ska en befintlig bilmodell från en stor europeisk bilproducent slutmonteras.

– Det är en småbil, en riktig bil i plåt med krocksäkerhet och inte en massa plast. Vi får bilarna skickade till oss precis så som vi vill ha dem, utan förbränningsmotor och annat, säger Håkan Sandberg, vd för Autoadapt, till Teknikensvarld.se.

– Därefter monterar vi vår drivlina som bland annat innehåller senaste generationens litiumjonbatterier för bästa prestanda. Lösningen är helt egenutvecklad, även batterierna, tilllägger han.

Vilken bilmodell det handlar om vill Håkan Sandberg inte avslöja, men det spekuleras i att Fiat kommer att leverera chassi och kaross till fabriken.

Om allt går enligt plan ska den första elbilen rulla ut från fabriken i september. Därefter räknar företaget med att bygga 400 elbilar om året i Nödinge.

I eftermiddag ska Västra Götalands läns landshövding, Lars Bäckström, inviga den nya batteri- och elbilsfabriken. I samband med invigningen kommer elbilen som ska tillverkas där att visas upp.
MER LÄSNING:
 
Pappersmagasinet Nyhetsbrev

SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)