JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. NEC och Renesas går ihop
Ryktena (länk) stämde - de japanska jättarna NEC Electronics och Renesas ska gå samman och bilda världens tredje största halvledarbolag. Världens två största producenter av styrkretsar blir därmed ett bolag.
NEC Electronics, som är japanska NECs halvledarbolag, och Renesas, som är samägt av Hitachi (55 procent) och Mitsubishi (45 procent), har enats om att slå samman sina verksamheter. Förhandlingarna ska resultera i världens tredje största halvledarbolag, efter Intel och Samsung, som enligt ett pressmeddelande ska påbörja sin verksamhet i den nya kostymen senast 1 april nästa år.

Att fusionen blir ett börsnoterat företag är klart, men frågorna om ägarandelar, ledning, var huvudkontoret ska ligga och hur det ska finansieras återstår att förhandla färdigt. Kontraktet om samgåendet ska enligt plan skrivas under i slutet av juli, efter att båda bolagen haft extra bolagsstämmor.

Det nya bolaget, som ännu inte fått något namn, får tre fokusområden - styrkretsar, system på kisel (SoC) samt diskreta kretsar. System på kisel ska enligt planen bli ett än starkare paradnummer framöver - redan idag är NEC ledande på SoC för konsumentelektronik medan Renesas hör till storspelarna för SoC inom mobiltelefoner och bilelektronik.

För de analoga kretsarna och de diskreta produkterna ska de båda företagen nu ta fram en strategi för hur de kan bli mer konkurrenskraftiga och bättre dra nytta av sina styrkor inom styrkretsar.

Bakgrunden till samgåendet är förstås den globala lågkonjunkturen, som parat med ökad konkurrens i halvledarvärlden och ökade kostnader för att hänga med i teknikutvecklingen gjort storskalighet till en nödvändighet. Renesas och NEC är jämbördiga i storlek, i fjol omsatte de 7,1 respektive 5,8 miljarder dollar vilket gjorde dem till världens sjunde respektive tionde största halvledarbolag. Deras totala tillgångar uppges i pressmeddelandet vara värda 8,660 respektive 6,410 miljarder dollar.  De har 25000 respektive 22500 anställda. Påpekas bör att båda gick med vinst såväl i fjol som året dessförinnan.

Före samgåendet ska båda företagen genomföra ett antal "strukturreformer", en formulering som torde betyda nedskärningar, borttagande av en del produktlinjer och eventuellt även nedläggning av äldre fabriker. Både NEC och Renesas äger flera halvledarfabriker av äldre modell.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)