JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vinnova stöder alkomätare för medvetslösa
Västeråsföretaget Hök Instrument – med Bertil Hök i spetsen – får 2,6 miljoner kronor från Vinnova för att utveckla en alkoholmätare som ska användas i akutsjukvården.
– Vi är förstås jätteglada att Vinnova vill satsa på vår produktidé. För ett litet företag som vårt är det helt avgörande att få finansieringsstöd till forskning och innovation, säger Bertil Hök, vd på Hök Instrument.

Det speciella med den nya patentsökta alkoholmätaren är att den klarar att mäta i det minimala luftflöde som en medvetslös person andas ut.
 
Var femte akutpatient är alkoholpåverkad men många klarar inte att lämna ett vanligt utandningsprov, eftersom det kräver en kraftig utandning. Och ibland kan en misstanke om alkoholpåverkan maskera ett betydligt allvarligare tillstånd, som exempelvis stroke eller skallskada.

– I projektet ska vi först ta fram fungerande prototyper och sedan testa dem i samarbete med ambulanssjukvårdare och akutvårdskliniker, säger Bertil Hök.

Hök Instrument är även engagerat i utveckling av alkolås med en likartad mätprincip och själva mätprincipen har redan testats (se länk).  

– Genom det här projektet hoppas vi kunna växa rejält från nuvarande sex anställda, säger Bertil Hök.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)