JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi.
 ETN.fi  Annonsera Utgivningsplan Månadsmagasinet Prenumerera Konsultguide Om oss  About / Advertise
onsdag 19 februari 2020 VECKA 08
Genom att kombinera energiupptagning från radiovågor med en superkondensator går det att få sensornät helt batterifria. En referenskonstruktion finns nu framme för ändamålet.
Amerikanska Powercast som gör radiovågsenergiupptagare och australiska Capxx som gör superkondensatorer har tillsammans utvecklat en referenskonstruktion för en batterifri kraftkälla för sensornät. Säkerhet, miljöövervakning och maskinövervakning är några typiska tillämpningar.

Med tekniken kan fasta och mobila sensorer förses med tillräckligt mycket ström för att driva kommunikation med exempelvis Zigbee, wlan och GSM/GPRS. Energin tas emot i en så kallad "effektskördare" (power harvester), en komponent utvecklad av Powercast med en för ändamålet framtagen antenn, och lagras i en superkondensator från Capxx. Modulen är omkring 20 cm lång och drygt 5 mm tjock.

Radioenergin kommer från Powerharvesters radiosändare, som på några meters avstånd kan förse "effektskördaren" med tillräckligt mycket energi för ändamålet. Skördaren omvandlar radioenergin till likspänning som laddar superkondensatorn.

Referenskonstruktionen använder 915 MHz-bandet, men kan anpassas även för andra frekvenser. Även energi från andra radiovågor – från tv, radio eller mobiltelefoner – kan bidra till uppladdningen. Huruvida det är förenligt med lagar och förordningar att göra detta är dock under debatt – i stor skala skulle det kunna störa exempelvis tv-sändningar eller mobilsamtal.

Capxx har tidigare utvecklat en liknande applikation där rörelseenergi, exempelvis från en gående person, används för att ladda upp dess superkondensatorer.

Acte Wireless är svensk distributör för Capxx.
MER LÄSNING:
 
Branschens egen tidning
För dig i branschen kostar det inget att prenumerera på vårt snygga pappers­magasin.

Klicka här!
SENASTE KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Vi gör Elektroniktidningen

Anne-Charlotte Sparrvik

Anne-Charlotte
Sparrvik

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Anna Wennberg

Anna
Wennberg
+46(0)734-171311 anna@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)