JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. "Ericsson borde släppa Sony Ericsson"
Framtidsutsikterna för mobiltillverkaren Sony Ericsson är så dystra att Ericsson bör göra sig av med sin andel i bolaget. Det menar analyshuset Standard & Poor's, som dock inte tror att Ericssons 50-procentiga andel skulle inbringa några större intäkter.
Nyligen berättade Sonys finanschef Nobuyuki Oneda att Sony Ericsson kommer att behöva minst 100 miljoner euro – 1,1 miljarder kronor – i kapitaltillskott i år, i en intervju i japanska Nikkei English News. Utspelet fick analyshuset Standard & Poor's att dra slutsatsen att Ericsson bör sälja sin andel i Sony Ericsson, även om utsikterna att få bra betalt är dåliga "givet bolagets nuvarande marknadsposition och förväntade förluster".

Oneda antydde att Sony Ericsson förutom bidrag från ägarbolagen även undersöker andra möjligheter till kapitaltillskott, som nyemission och reguljära lån. Men S&P tror inte på de möjligheterna.

– Vi anser att kostnaden för Sony Ericsson att få in kapital utifrån skulle bli alltför dyr, och vi menar också att Ericsson har begränsat intresse i att investera eget kapital i bolaget. Vi anser att Sony Ericsson har minimalt strategiskt värde för Ericsson, och en lösning som kräver kontant kapital från Ericsson skulle uppfattas negativt av Ericssons aktieägare, skriver analytikerna enligt nyhetssajten eetimes.com.

S&P tror att Sony Ericsson kommer att göra en förlust på minst 600 miljoner euro i år, och att därtill kommer omstruktureringskostnader på 350 miljoner euro. Det skulle snabbt gröpa ur Sony Ericssons samlade tillgångar, på 1,1 miljarder euro enligt senaste bokslutet.

Samtidigt tror S&P att företaget kommer att tappa runt 2 procentenheter av världsmarknaden, som S&P i sig kommer att gå ner med 8,6 procent i år. Därav slutsatsen om det bristande strategiska värdet.

Det är inte första gången spekulationer kring Sony Ericssons ägarbild dyker upp. Men varje gång har Ericssonchefen Carl-Henric Svanberg ryckt ut till försvar för mobilbolaget. Efter Sony Ericssons senaste kvartalsbokslut som slutade på minus 2,7 miljarder kronor, sa Svanberg i Financial Times att det var ”inte osannolikt” att Ericsson skulle pumpa in mer pengar i dotterbolaget.

– Skulle det bli nödvändigt är vi givetvis beredda att stödja Sony Ericsson på det viset, sa han då (länk).
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)