JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Intel avancerar och retirerar på Wimax
Intel investerar 43 miljoner dollar i japanska mobiloperatören UQ, som ska täcka 90 procent av Japans befolkning med Wimax år 2012. Samtidigt ställer företaget in tillverkningen av Wimaxkretspaket Rosedale 2.
Provdrift genomförs just nu i Tokyo, Yokohama och Kawasaki med 40 Mb/s i nedladdning och 10 Mb/s upp. Den första juli sker den officiella sjösättningen. Pengarna från Intel ska användas för att expandera nätet till resten av landet. Japanska pc-tillverkare som Toshiba och Panasonic säljer bärbara datorer med Intels Wimax inbyggt.   

Intel fortsätter därmed att pumpa in pengar i industrin för att göra Wimax så snabbt som möjligt till en framgång.

Samtidigt meddelar Intel att man avslutar tillverkningen av sitt  Wimaxkretspaket Rosedale 2, med hänvisning till bristande efterfrågan på grund av lågkonjunkturen. Redan beställda paket kommer att levereras fram till 2010. Intel ska istället satsa på senare versioner av kretspaketet.

Intel har en drivande roll i utvecklingen och implementationen av Wimax som konkurrerar med telekomstandarder som LTE, HSPA och EVDO om nästa generation av mobil uppkoppling

Företaget har exempelvis sedan 2004 investerat i operatören Clearwire, som ska färdigställa 80 Wimaxnät i USA till slutet av 2010. Två nät är klara idag. Cisco annonserade förra månaden att det kommer att hjälpa Clerawire bygga näten.

I Japan konkurrerar UQ med E-Mobile som erbjuder HSDPA till fastpris. Dessutom planerar NTT DoCoMo att erbjuda HSUPA med 14 Mbps i nedladdning och 5,7 Mbps i uppladdning.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)