JavaScript is currently disabled.Please enable it for a better experience of Jumi. Vestberg tar över efter Svanberg
Ericsson byter vd – finansdirektören Hans Vestberg tar över efter Carl-Henric Svanberg som blir ordförande på BP, British Petroleum. Vaktombytet sker vid årsskiftet, men Svanberg blir kvar i Ericssons styrelse.
Att Ericsson byter vd och koncernchef just nu, och att man därtill rekryterat till posten internt, ses positivt av analytiker. De menar att bytet indikerar att företaget har läget under kontroll, och att utnämningen var väntad.

Hans Vestberg, 44 år, har varit vice vd sedan 2005 och finansdirektör sedan 2007. Han började på Ericsson redan 1991, och har bland annat varit chef för bolagets verksamhet i Kina, Sverige, Brasilien och USA. Till koncernledningen rekryterades han 2003 som chef för tjänstedivisionen Global Services.

Han är född i Hudiksvall och civilekonom från Uppsala. De flesta av hans föregångare har varit civilingenjörer.

Styrelseordförande Michael Treschow konstaterar att Vestberg identifierades tidigt i sin karriär som "en person med utomordentlig ledarskapsförmåga", och lyfter fram hans breda internationella erfarenhet.

– Han kommer att leda Ericsson i en fas där transformeringen av teleoperatörernas nät och implementeringen av IP-baserade tjänster är avgörande för att fortsätta företagets framgångsrika byggande av aktieägarvärde, säger Treschow i ett pressmeddelande. Treschow understryker också att Ericssons strategi ligger fast.

– Ericsson har gjort strategiska förvärv på fastnätssidan och inom optisk fiber liksom IP och tv. Det gör Ericsson till den enda spelaren i branschen som har en komplett portfölj för mobila och fasta konvergerande IP-nät. Idag är produkterna ofta mjukvarubaserade och Ericsson har blivit världens femte största mjukvaruföretag. Samtidigt har tjänsteverksamheten växt snabbt och utgör nu en tredjedel av försäljningen, fortsätter Treschow.

Carl-Henric Svanberg, som tog över som vd 2003 då han rekryterades från vd-posten i Assa Abloy, blir ordförande i olje- och energibolaget BP, världens fjärde största företag. Han kommer dock att sitta kvar i styrelsen, och enligt Ericsson vill huvudägarna Investor och Industrivärlden ha Svanberg kvar i styrelsen under lång tid framöver.
MER LÄSNING:
 
KOMMENTARER
Kommentarer via Disqus

Anne-Charlotte Lantz

Anne-Charlotte
Lantz

+46(0)734-171099 ac@etn.se
(sälj och marknads­föring)
Per Henricsson

Per
Henricsson
+46(0)734-171303 per@etn.se
(redaktion)

Jan Tångring

Jan
Tångring
+46(0)734-171309 jan@etn.se
(redaktion)